DominoLab.iNFO Logo

Članak

Gdje je nestao čovjek - Eurosong 2011

Eto, prošao je još jedan Eurosong, i to poprilično uzbudljivo i neizvjesno. Bilo je zanimljivo pratiti ažuriranje ljestvice sve dok vrag nije odnio šalu i bodovi dueta iz Azerbejđana popeli nebu pod oblake! Svakako, zasluženo! Kao i mnoge pjesme na ovogodišnjem Eurosongu, pjesma govori o ljubavi... Bilo je odličnih pjesama i teško je bilo izdvojiti onu zlatnu.

Eurosong 2011: Feel your heart beat

Ono što me ipak pomalo iznenadilo jesu bodovi koji su stigli iz Hrvatske! Nekako, pošto nismo imali vlastitog predstavnika u ovoj finalnoj večeri, očekivao sam da će Dino pokupiti 12 bodova, jer pjesma je zaista vrhunska. Odlična izvedba, riječi. Pjesma zrači određenom živahnošću. Ipak, Dino je nešto stariji igrač na ovome terenu. Čak i kad piše pjesmu specifično za Eurosong, ne polazi mu za rukom. Mislim da u ovome trenutku svejedno slavi, jer je postigao zamijećen uspjeh na ljestvici. Hrvati su se pokazali pomalo neraspoloženi, nisu favorizirali Merlinovu pjesmu, ili većina škvadre iz Bosne i Hercegovine što žive u Hrvatskoj (a ima ih ) nisu patriote i ne nose svoju državu u srcu. Najvjerojatnije oboje pomalo. Ovo je svakako moje subjektivno mišljenje, ponajviše iz razloga što sam Merlinov obožavatelj, pa su i moja očekivanja bila viša.

Za razliku od Hrvatske, susjedna država Republika Srbija redom je dodijelila maksimalne bodove Mađarskoj, Sloveniji te Bosni i Hercegovini. Iako ne zvuči 'pravedno' prema ostalim državama (i pripadajućim natjecateljima) barem su BiH pristojno i 'bratski' pozdravili. Petica za to!

Nadam se da će se dogodine štošta promijeniti nabolje, a svakako i sustav selekcije naših domaćih predstavnika, jer je ovogodišnji izrodio jednog velikog mučenika od sviju nas, a sve što se moglo očitati jest još jedan pokušaj Hrvatske televizije da i za sebe izvuče dio kolača koji se zove Eurovizija (Eurosong). Jednostavno, trendovska komercijala, i pomalo neprirodno od javne televizije. Na kraju, niti smo 'slavili' niti je bilo ikakvog lahora u finalu, a da ne pričam o tome koliko mi je pjesma sjela u

Morat ćemo se malo više potruditi, a Hrvatski pjesnici probuditi iz sna. Merlinu želim da i dalje nastavi pisati prekrasne pjesme i izlaziti na Eurosong!

Za kraj ove bilješke, da se vratim na gornju temu, malo pobjedničkog duha od Ell & Nikki iz Azerbejđana - Running Scared Čestitke pobjedničkoj delegaciji! 

Come to me, come to me tonight | Oh God, I need you, anyway | Baby, I just wanna be, be around you all the time | Oh God, I need you, oh…