DominoLab.iNFO Logo

Članak

Operativni sustavi mobilnih uređaja

Mobilni operativni sustavi... [2009]

Osvrt na trenutnu situaciju vezanu za mobilne uređaje. [ 2009 ]

U ovom trenutku, kad govorim o mobilnim uređajima mislim na pametne "ručne" uređaje. Dakle, sve je usmjereno na mobilne uređaje koje različiti proizvođi na različite načine kategoriziraju, pa tako razlikujemo sljedeće grupe uređaja: Smartphone, PDA Phone, Touch Phone, ... Međutim, iako je trenutno trend i naglasak na "Touch" mobitelima čiju je popularnost ostvario Apple svojim iPhone-om, sve ovo možemo strpat u isti koš jer svi ovi uređaji imaju karakteristike pametnih uređaja.

Za one dubljeg džepa, posebno je zanimljiv članak s huliq.com koji je na svoj način predstavio viziju "trendy" ponude modernih Smartphone uređaja koji bi se trebali naći na policama kroz 2009. godinu. To su:

  1. Nokia N97
  2. Sprint Palm Pre
  3. Apple iPhone 4G ("iPhone 2009")
  4. Samsung i8910 Omnia HD
  5. Sony Ericson Idou

Odmah na prvi pogled uočavamo da su se u ponudu ugurali svi važni igrači ove industrije.

Ono što bih osobno mogao navesti jest da će se po mojim procjenama kupci u budućnosti sve više ohrabrivati na kupnju ovakvih uređaja, a sa snižavanjem cijena postojećim mobitelima, lako je moguće da će uskoro svi mobiteli biti upravo to - "pametni" uređaji.

Ono što je posebno zanimljivo kod tih pametnih uređaja, jest njihova "duša", "srce" koje kuca u njima, tj. operativni sustav. Dakako, osim operativnog sustava, koji su svakim danom sve kvalitetniji, sami operativni sustavi ne bi bili zanimljivi kao takvi, da uz njih ne dolazi i prateća ergela dostupnog softvera te da nisu primjereni razvijateljima aplikacija. Upravo u tome leži poanta priče, i čini se da proizvođači operativnih softvera sve više uočavaju tu činjenicu.

Od "najkorištenijiih" operativnih sustava ističu se:

  • MacOS X
  • Windows Mobile
  • Symbian
  • Android
  • WebOS

Naravno, svi oni imaju svoj plus i minus. Sila koja stoji iza Windows Mobile OS-a jest Microsoft, a s obzirom na popularnost Windows OS-a kao Desktop OS-a, mnogi programeri aplikacija vrlo jednostavno pišu aplikacije i za taj OS.

Sljedeći OS koji je u vrlo kratkom razdoblju postigao zavidan uspjeh jest Apple-ov MacOS X (za iPhone), i trenutno je vodeći OS, koji osim svojih dobrih općenitih karakteristika, ima i činjenicu da je iza njega veliki broj programera koji su uočili njegove prednosti i masu ljudi koji kupuju iPhone uređaje (20000+ aplikacija).

Nakon ova dva prvaka (rekel bi 'pioniri' ali nisu...) sljedi Nokijin Symbian, a ono što njega ističe jest otvorenost platforme i veliki broj mobilnih uređaja temeljen na tom OS-u.

Kao što vidite, na listi su se našli i Android te WebOS. Unatoč trenutnim "nesporazumima" između Google-a koji stoji iza Androida kao projekta otvorenog koda, i Nokijinog Symbiana, slobodno tvrdim da bi Google preko svojih "partnera" sa sve većom ponudom mobilnih uređaja (npr., ovogodišnji HTC Magic - moj favorit:)) vrlo jednostavno mogao prerasti u vodećeg OS-a za mobilne uređaje, dok je kao posljednji značajniji mobilni OS - Palmov webOS. Njegova prednost očituje se u jednostavnoj tranziciji web developera prema toj platformi, no kako će se stvari razvijati u budućnosti, tko zna...

Google ima ime, i dosta je cijenjen. Apple ima vrhunske proizvode. Nokia ima široku paletu proizvoda, i popularnost na EU tržištu. Palm je 'skoro' propao, ali nam još uvijek pokazuje mogućnosti aktualnih tehnologija, a Microsoft je, znamo... svud oko nas.

Kao zaključak mogu navesti svoje viđenje karakteristika kvalitetnih mobilnih uređaja, a to bi bili: dizajn, operativni sustav, hadrver (podrška za aktualne tehnologije: 3G, HSDPA, WI-FI, i sl...) te veliki broj dostupnih aplikacija, odnosno, lakoća pisanja tih aplikacija.

Za više informacija i tehnikalija, reference: