DominoLab.iNFO Logo

Članak

Quake Live: Povratak kralja

QuakeLive

Jedan, dva, tri, tko se nije skrio, magarac je bio, ja idem! Bum! Tras! BUM! BUM!!!

... (: ...

Čini se da nam id Software ponovno pokazuje put!

Naime, za najnoviji projekt id Softwarea neki bi rekli da ustaje iz mrtvih, ili da se povijest ponavlja!

Igra je stara desetak godina jer se temelji na originalnoj Quake III Areni! Iako bi danas mnogi rekli da su svoj prvi pravi susret s računalnim igrama doživjeli sa Unreal serijalom, za one malo starije (86'-), Quake je definitivno bio nešto posebno! Tako je svojedobno žario i palio generacije mladih koji su u ta vremena uživali igrajući legenradni Quake. Zapravo, id je postigao nezapamćen uspjeh Quake franšizom, a sam početak njegova nastajanja donio je reinkarnaciju i dotad neviđene mogućnosti računalne grafike.

Ovaj put, id je odlučio iskoristiti svoje intelektualno vlasnoštvo, te oživiti uspješnu igru Quake 3 Arene.

Priča je vrlo jednostavna, no opet, za mnoge pomalo neobična.
Srž igre više nije 'samo' igra već se upliču dijelovi social networkinga (umrežavanje prijatelja), iscrpne statistike i sl. Kako vrijeme odmiče, tvorci Quake franšize uočili su mogućnosti broadbend veza i odlučili nešto poduzeti (igra ukupno zauzima 400 MB koji se tijekom igranja preuzimaju pa je dobro računati na to...). Uzeli su jezgru Quake III Arene, te s obzirom na upitnu isplativost projekta nisu ju previše mijenjali. Jednostavno,  uz dodatna poliranja, pretočili su ju u nešto što se može igrati preko web preglednika!

U biti, oni nisu prvi koji donose ovaj koncept igranja, ali su definitivno jedni od prvih koji će pokušati progurati ovaj način igre.

Da cijela stvar bude slađa, igra je potpuno besplatna, i jedino što je potrebno jest registracija te instaliranje dodatka za web preglednik (te malo frustrirajućeg:) čekanja u redu....). Igra trenutno radi samo na Windows platformi pod Firefox i Internet Explorerom, ali ekipa radi i na podršci za Linux i Mac operativne sustave. Način na koji će oni pokušati nešto zaraditi, te za početak vratiti uloženi novac, očituje se u oglašivačkim porukama, koje su toliko dobro osmišljene, da se oglasi prikazuju s obzirom na igračevu lokaciju (geolociranje...). Kao dodatak, možemo navesti kako su čak i Hrvatske zračne snage zakupile dio oglasnog "prostora"..

Trenutno je igra u fazi otvorenog testiranja (ima bugova i serverskih kašljucanja, naravno)..., a više detalja potražite na sljedećim linkovima:

A ukoliko se pak odlučite zaigrati trk na: http://www.quakelive.com