DominoLab.iNFO Logo

Članak

Web fontovi

Kao što ste već mogli vidjeti na "ovim prostorima" Google ima svoj vlastiti web preglednik - Chrome.

Ono što je posebno zanimljivo kod ovog projekta, jest to da se temelji na jednom drugom projektu, projektu otvorenog koda - Webkitu! Baš kao i Appleov Safari! Za razliku od Safarija, cijeli Google Chrome se također razvija po principima otvorenog koda, pa tako svatko može na neki način sudjelovati u njegovom razvoju, ili pak istraživati i koristiti dijelove koda (u skladu s licencama).

Kako je Chrome (službeno) već dulje vrijeme s nama, očito je vrijeme za korak naprijed.

Najveći pomaci ovog web preglednika vidljivi su ukoliko ste "pretplatnik" "dev" kanala - putem kojeg možete redovito biti upućeni uz sam tijek razvoja ovog web preglednika.

Najveća novost za "nas"  web developere, izdana je jučer i odnosi se na web fontove.

To je dosad bio posoljeni kolačić, ali čini se da se stvari ubrzano mijenjaju.

Web fontovi omogućuju korištenje fontova s kojima se i inače svakodnevno koristimo (primjerice u desktop izdavaštvu, office alatima i sl.), oni su svuda oko nas, a sada čini se dolazi njihovo vrijeme i pod okriljem weba.

Da je tome tako, potvrđuje i podrška za web fontove kod web preglednika kao što su Apple Safari i Mozilla Firefox.

Više informacija o ovoj novini koja će još neko vrijeme biti ispred nas potražite na: http://www.alistapart.com/articles/cssatten - a puni doživljaj doživite uz Google Chrome 2.0.162.0 +, Mozilla Firefox 3.1 beta 2 + ili Apple Safari 3.2.2 +.