DominoLab.iNFO Logo

Članak

Facebook cenzura

Facebook cenzura [08.12.2008.]

Po prvi put u mojem "svestranom" Facebook "životu", Facebook baca rukavicu u lice!

Poruka koja me dočekala bila je vrlo zanimljiva iz tog razloga što na internetu postoje milijuni sličnih radova, i većina je fino smještena tam di je i bila, i nitko ne odgovara. Naime, kao što piše gore na slici, 19. listopada ove godine, na ovaj servis postavio sam video naziva "U sobi 110 [10.10.2006.]" koji je snimljen mojim fotoaparatom (video klip) no umjesto originalne 'glazbene' pozadine, postavljena je pjesma grupe Kelly Family - An Angel.

Video ima neke sentimentalne vrijednosti, ali sve je to zanemarivo u odnosu na činjenicu na koji način i kako se sporni video isječak našao na meti Facebook stalkera.

Ovime me Facebook zapravo samo podsjetio na to kolko su autorska prava bitna, te me upozorio, i podsjetio da ponekad treba razmislit o stvarima koje 'ostavljamo' na internetu. Video se prema tome neće vraćati gore, jer nemam namjeru kršit autorska prava ('podsjetnik' je dostupan na http://www.facebook.com/copyright.php).

Dodatni razlog jest i stavka Zakona o računalnom kriminalu i tajnosti podataka koja kaže:

Tko bez odobrenja autora ili drugog nositelja autorskog prava, odnosno osobe koja je ovlaštena dati odobrenje, kada je odobrenje prema odredbama zakona potrebno, ili protivno njihovoj zabrani, utvrdi na materijalnu podlogu, reproducira, umnoži, stavi u promet, iznajmi, uveze, prenese preko granične crte, prikaže, izvede, odašilje, prenese, učini dostupnim javnosti, prevede, prilagodi, obradi, preradi ili na drugi način uporabi autorsko djelo, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine. [KZ, 1997, čl. 230, st. 1]

Kako ja nemam vremana  ići u zatvor zbog takvih postupaka, stvar je vrlo jednostavna. 

Razmislite i vi o tome kako i zašto distribuirate podatke koji jednostavno 'nisu vaši'. 

P.S.:Jedino mi nije jasno kako to da se takav oblik cenzure ne događa na svima poznatome YouTube-u ... Pogledajte ovo i zapitajte se koliko je sličnih anđela (video klipova) koji na isti ili sličan način prema tome krše autorska prava... 

I, da, isprika Kelly Family-ju što se njihova glazba našla u mom video isječku... Neću više