DominoLab.iNFO Logo

Članak

Trosjekli mač - Kupovina laptopa/notebooka

Hehe, pa trosjekli mač zapravo i ne postoji

Al, nema to tolko veze, jer ono kaj je stvarno zapravo bitno u ovoj priči jest "reklama"  !

Naime, svi smo mi, manje-više vidjeli nekog ko ima laptop, i tom nekom je sve to super, pa si bi možda i mi mogli kupit lap., ali, ali.. Koji laptop?! Dal' nam to stvarno treba? Kolko love? Uglavnom, tisuću pitanja! Također, u većini slučajeva, s laptopom možemo zaboraviti na igranje iole ozbiljnijih 3D igrica.. A zašto je to tako, ..pa razlog je u većini slučajeva upravo cijena!

Evo, u ovom svom razmatranju, uzel sam kao gornju granicu cijenu od 8500 kn, što je poprilično love, al neka granica se jednostavno mora postaviti! Moje krstarenje webom u početku se svelo na tek 3 web stranice: vemil.hr, hgspot.hr, mikronis.hr. To je većinom zbog toga, što su to razvikanije info. trgovine.

Nekoliko laptopa sam odmah u startu zaobišel, to su na primjer: Dell, Asus, Avenio (Mikronisov (hrvatski) brand) i sl. a to je većinom iz nekih mojih osobnih, "estetskih" razloga, pa se unaprijed ispričavam ljubiteljima ovih notebooka.

Također, imajmo na umu da su prijenosna računala namijenjena prvenstvano tome - prenosivosti/mobilnosti!
I druga stvar su moje osobne preferencije, a to su: procesor na 2.0-2.2GHz s 4MB L2 cache-a, 2GB RAM-a, WSXGA+ display (1680x1050), min. 160GB SATA disk 5400 rpm, te dobra grafulja po mogućnosti!

Prvo što mi je upalo u oko jest Forcebook Diablo (također kao i Avenio, ovo je hrvatski brand (u ovom slučaju by HGspot))! Ovaj model jest itekako privlačan - na prvi pogled!

Forcebook- Zaslon: 15.4" WXGA+
- Procesor: Intel Core 2 Duo T7500 2.2 Ghz, 4MB cache, SantaRosa
- Memorija: 2GB DDR2 RAM
- Tvrdi disk: 160GB SATA
- Grafika: NVIDIA GeForce 8600GT 512MB
- OS: FreeDOS
- Ostalo: 2.0MP Camera, TVtuner, Fingerprint reader
- Težina: 2.7 kg
- Cijena: 8499 kn

- Jamstvo: 24 mjeseca [uz napomenu da trenutno, a čini se da i još neko vrijeme neće biti dostupan, no kao zamjenu za Diablo može doć i Interno + nadogradnja RAM-a]

Što bolje poželjeti?! Odličan procesor, svemir grafička, TV-tuner kao super dodatak, mega moćna kamerica, dok nama studentima operativni sustav i nije tolko bitni, pošto ga već imamo - legalno [bilo by Microsoft u suradnji s fakultetom, bilo by Linux distribution's]!

Međutim, ono što je definitivno loše kod ovog prijenosnika jest njegova negativna reputacija! Naime, većina ljudi, iako su se susreli s Forcebook-ima prije pola godine-godinu dana ima vrlo negativne reputacije što se tiče komponenti, kvalitete izrade, baterije, te vjeruju da se situacija nije bitno promijenila.

Ovo je očiti "šamar u lice" Forcebook Diablu!

Ono što me se najviše dojmilo su sljedeći notebooci:)!

HP Compaq 6710b

 HP Compaq 6710b- Zaslon: 15.4" WSXGA+ AntiGlare, 1680x1050
- Procesor: Intel Core 2 Duo T7500 2.2 Ghz, 4MB cache, SantaRosa
- Memorija: 2GB DDR2 667 MHz
- Tvrdi disk: 160GB SATA 5400rpm
- Grafika: Intel GMA X3100
- OS: Windows Vista Business
- Povezivanje: modem, GLAN, WLAN, Bluetooth, IEEE1394
- Ostalo: Fingerprint reader, 6-in-1 Card reader
- Težina: 2.59 kg
- Cijena: 8484 kn
- Jamstvo: 12 mjeseci

Dostupno kod OPTIMUM RACUNALA!

Kod ovog laptopa stvarno nemam mnogo zamjerki! Sve savršeno, klasični HP-ov dizajn, stabilno kućište, dobra tipkovnica, touchpad... Osim, naravno, HP laptopi se većinom orijentiraju u poslovnom smjeru, a to se prvenstveno vidi po integriranoj grafičkoj kartici, koja nikako neće vrtit nove igračke naslove! Znači, Office only!

Sljedeća je mala mrcina by ACER!

ACER Aspire 5920G-302G16

Acer Aspire 5920G- Zaslon: 15.4" WXGA CrystalBrite, 1280 x 800
- Procesor: Intel Core 2 Duo T7300 2.0 Ghz, 4MB cache, SantaRosa
- Memorija: 2GB DDR2 667 MHz
- Tvrdi disk: 160GB SATA
- Grafika: NVIDIA® GeForce™ 8600M GT 512MB
- OS: Windows Vista Home Premium
- Povezivanje: modem, GLAN, WLAN, Bluetooth, IEEE1394, CIR port, HDMI, Expresscard, S-video/TV-out, VGA
- Ostalo: Fingerprint reader, 5-in-1 Card reader, Acer Crystal Eye webcam
- Težina: 3.0 kg
- Baterija: 8 ćelija, autonomija 3,5h
- Cijena: 8504 kn
- Jamstvo: 24 mjeseci

Dobre strane ovog prijenosnika su definitivno grafička kartica, portovi, autonomija. Dok se kao glavni nedostaci navode: zagrijavanje (na svu sreću(?!) s donje strane, ali ipak - 50 º...), te disk koji se vrti na 4200rpm [by Toshiba].

Dostupno kod OPTIMUM RACUNALA!

Recenzija: http://www.notebookcheck.net/Review-Acer-Aspire-5920G-Notebook.4217.0.html

Kao dodatak, nemojmo zaboraviti da i ostali proizvođači prijenosnih računala imaju svojih aduta u rukavu, prvenstveno Toshiba i IBM/Lenovo...

Napomena: ovdje nije naglasak na ponudu tvrtke OPTIMUM RACUNALA d.o.o. već na to da se kod njih navedeni laptopi mogu nabaviti najpovoljnije!

Zaključak: kupovinu navedenog HP-a smatram dobrom kupnjom ukoliko vas ne zanimaju igrice, znači, orijantacija na poslovne aplikacije, odnosno ACER-a ukoliko ste mali gamer u duši!

Reference:

Nabava.Net

Notebookcheck.net
by Drunken #BeAvEr#