DominoLab.iNFO Logo

Članak

Apsolventsko putovanje - Tunis 2010

Apsolventsko

Što je to Tunis?

Tunis je jedna prekrasna država za čije je potpune dojmove najbolje pričekati kraj "Sunčanog odmora"!

Zasigurno će se krajolik svesti na tri karakteristične biljke: palmu, kaktus i maslinu, te brojna divlja odlagališta smeća.

Najveću vrijednost država Tunis postiže s tek nekoliko industrijskih pokretača! To su maslina i rudnik fostata, a u novije vrijeme tržišni pokušaji okreću se turizmu! Tržišna valuta je tuniški dinar (TD) koji iznosi 3,98 kuna, a svoj najveći uspjeh temelji upravo na bogatim rudnicima fosfata, najvećim u Sjevernoj Africi! Manje industrijeke grane temelje se na proizvodnji autodijelova, a nadaleko su poznati i ručno rađeni tepisi! Prosječna plaća u državi Tunis kreće se od 200 do 250 eura!

Kao što sam već spomenuo Tunis je veliki proizvođač maslina i maslinova ulja, posjeduje najveći maslenik na svijetu i 4. je izvoznik u svijetu.

Osim ovih prirodnih bogatstava, država se diči i brojnim turističkim lokacijama i atrakcijama. Jedna od nezaobilaznih lokacija svakako jest amfiteatar u El Jemu koji je 3. po veličini na svijetu (do 35 t ljudi), nakon onih u Rimu (do 45 t ljudi) i Veroni, a svakako je jedan od najočuvanijih.

Zanimljive su i cijene deva, gdje jedna ženska deva košta oko 1000 eura, dok muška 800.

Nezaobilazan posjet odnosi se i na Kartagu, glavni grad Tunisa - Tunis, Medinu u gradu Sousse, Kairouan, te se preporuča doživjeti adrenalinsku vožnju po dinama đipovima, jahanje na devi te ostala mediteranska ponuda (quads, buggys, parachutes, sky...) i sl. U svakom slučaju, obavezna preporuka jest imat dobrog turističkog vodiča koji će vas iz prve ruke moći informirati o svemu važnom!

No, sav ovaj tekst o državi Tunis i nije pravi razlog mojeg pisanja! Pravi je razlog naše APSOLVENTSKO PUTOVANJE!
Ovo je putovanje bilo nešto što definitivno nismo smjeli propustiti. Unatoč određenim "nedostacima" države, divljoj gradnji, odlagalištima... družili smo se s prekrasnim ljudima, stvorili nova prijateljstva, upoznali kulturu Tunižana (cijenkanje..), i zato ponovo kažem da je mjesto u cijeloj priči zapravo nebitno... važni su ljudi, ekipa... Sudjelovali su FOI (VŽ), MEF (OS) te FBF (ZG). Prepuni pozitivnih vibracija i entuzijazma, krenuli smo na put u nepoznato, mnogi od nas prvi puta letjeli avionom, pušili šišu, sami u noći šetali gradom Sousse , ali svi smo u konačnici jednostavno upoznali dio Afrike i pamtimo Tunis po ljudima!

Kao što bi prijatelj Dražen P. rekao: "Coca-cola u Sahari - 12kn, jahanje deva - 80 kn, adrenalinska vožnja - 180 kn, stečena prijateljstva - neprocjenjivo... :)"

Sve bi da da si tu, barem jedan tren da vičnost bude, da ti pratim
trag u beskraju, sve bi da da si tu...