DominoLab.iNFO Logo

Članak

Google Labs, Chrome OS

Google je definitinvo jedna zanimljiva biljka!

S obzirom na količinu inovativnih projekata kojima se bave, iskreno, rado bih radio u takvim timovima. 

Od posljednjih poteza ističu se punokrvne web aplikacije poput Gmaila, Calendara, Docsa, Talka. Sve su te aplikacije jednim dijelom, na zahtjev klijenata oslobođene naljepnice "beta". Veliki potez za Google i njegove prijatelje:).

http://www.bug.hr/vijesti/gmail-vise-nije-beta/97448.aspx
http://www.tportal.hr/tehno/internet/27872/Gmail-konacno-izasao-iz-bete.html

No, ono što je zanimljivije od svega toga jest Googlova najava o izradi Google Chrome OS-a (operativnog sustava)!

Ističu se brzina, jednostavnost, i sigurnost, a dodatne značajke su Linux kernel ispod haube te podrška za x86 i ARM arhitekture. Također, cijela će stvar biti besplatna, i šira će zajednica biti uključena u razvoj tog operativnog sustava.

Iako većina tehno blogova priča o pozitivnoj konkurenciji (a kome drugom nego Microsoftu), uvijek je zanimljivo pročitati osvrt nekog domaćeg stručnjaka. Tako se na http://wolfwoodscrowd.info/2009/07/08/google-os-brandiranje-tople-vode/ ističu i moguće negativne karakteristike koje se povlače kroz ovaj najnoviji Googleov projekt. Iako je određena (neopravdana) kritika bačena u lice samog Chrome web preglednika, ostale ističe brandiranje tople vode, odnosno realno malu inovativnost i korist za krajnje korisnike.

Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati, ali što se tiče Google Chrome web preglednika, ja sam s posljednjom "Developer" verzijom itekako zadovoljan, te me svaka nova promjena toliko oduševi da mi jedino Web Developer dodatak za Firefox predstavlja konkurentnu prednost.

Više informacija na:

Linuxzasve.com - http://www.linuxzasve.com/novost/google_chrome_os/624

Googleblog.blogspot.com - http://googleblog.blogspot.com/2009/07/introducing-google-chrome-os.html

Monitor.hr - http://www.monitor.hr/clanci/moc-marketinga-ili-kad-google-napravi-linux-distribuciju/23046/